Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Jul 29, 2014 in Content, Inspiratie |

Social enterprise: De Dutch Weed Burger

Social enterprise: De Dutch Weed Burger

Greetings from Amsterdam

 

Lisette Kreischer

Lisette Kreischer

Het is niet wat je denkt. En toch weer wel. Als je Nederland en weed in één adem noemt zweven je gedachten als vanzelf naar rokerige koffieshops. Misschien dat de naam van één van de laatste revoluties in vegan food daarom wel zo aanslaat. Want het gaat hier niet om een burger van ’s Neerlands bekendste exportproduct, maar om een burger van ecoverantwoord zeewier. Super gezond, minimaal belastend voor het milieu en – maar dat moet ik persoonlijk nog ervaren- héél lekker. Die dikke knipoog bij bloedserieuze thema’s. Dat is wat de wereld nodig heeft om bewuster te gaan leven. Weg van de zware verhalen. Op naar de positieve oplossingen. En dat is wat Lisette Kreischer – medebedenker van deze zeewierburger – beter snapt dan wie dan ook. Op haar naam staan talloze initiatieven die aantonen dat duurzaamheid leuk en hip kan zijn. Ecofabulous noemt ze dat. Als ik haar spreek barst de passie voor plantaardig eten bijna door het scherm. Er groeit nog nét geen bloemetje uit het beeld. Wat een enthousiasme. Wat een kennis. Plantpower en woman power in het kwadraat. Ik ben blij dat ik deze awardwinnende auteur, conceptdenker en voedselpionier heb gesproken en deel graag haar verhaal over de Dutch Weed Burger met jullie. 

 

Hoe ben je op het idee gekomen een burger van zeewier te ontwikkelen?
Plantaardig eten heeft mijn belangstelling sinds ik op mijn 10e vegetariër werd. Op mijn 20e werd ik veganist. Deze keuzes hebben me bewust en onderzoekend gemaakt. Ik kwam al snel achter de onlosmakelijke verbondenheid van vlees en zuivel met een industrie waar ik niet achter sta. Ik wil niet eten op een manier waar dieren voor lijden en begon me te interesseren voor de plantaardige keuken van granen, zaden en peulvruchten. Daar experimenteer ik volop mee. Die experimenten werden gerechten en recepten die ik lekker vind. Ik mocht aan talloze initiatieven over plantaardig eten meewerken en schreef er boeken over zoals Plant Power, Wat de pot schaft, Ecofabulous koken in alle seizoenen en Non*fish*a*li*cious*. Dat doet ik niet alleen. Diverse koks en voedingsdeskundigen werken mee aan de ideeën.

Weed Burger teamZo ook aan de Dutch Weed Burger. Die is ontstaan uit een samenwerking tussen Burgerz, Mark Kulsdom en mezelf. In de lente van 2012 reisden we samen naar New York City om een documentaire te maken over toekomstbestendig eten. In de straten van Brooklyn en Manhattan spraken we met chefs en restauranthouders over het perfecte gerecht van zeewier. Deze reis was een spin-off van mijn Non*fish*a*li*cious kookboek waarvoor ik allerlei klassieke visrecepten zónder vis heb bedacht. Van alle heerlijke recepten sloeg de zeewierburger in als een zachtaardige bom. We deelden de weedburger uit vanuit een foodtruck en kregen ongekend positieve reacties van de New Yorkers. De smaak, textuur en voedingswaarde van zeewier blijken zich perfect voor een burger te lenen. Terug in Nederland wisten we dat we hier verder mee wilden. Zeewier als het nieuwe goud in de duurzame keuken…. Inmiddels is ons team uitgebreid met Sander de Jong, die zich bezighoudt met het verder uitbouwen van onze zakelijke strategie.

Waarom zeewier?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zeewier en algen dezelfde eiwitcombinatie als vlees bevatten en dus heel voedzaam zijn. Zeewier heeft bovendien geen zoet water nodig om te groeien. Het groeit – onder de juiste kweekomstandigheden – gewoon in de zee. Zo ontlast je dus de akkervelden. Mest is ook niet nodig. En dat maakt de productie van zeewier CO2-vriendelijker dan welke andere plant dan ook. Om nog niet te spreken over het verschil met de vervuilende vleesproductie. Door plantaardige bronnen als zeewier te gebruiken als alternatief voor dierlijke eiwitbronnen kunnen we een grote bijdrage leveren aan oplossingen voor onder andere het milieuprobleem en de voedselschaarste.

Hoe hebben jullie het na New York aangepakt?
Aangemoedigd door de reacties in New York hebben we de Dutch Weed Burger in samenwerking met Burgerz aan het Nederlandse publiek gepresenteerd. Hetzelfde verhaal. Veel wildenthousiaste reacties! Je vindt de burger op festivals en evenementen en bij een netwerk van restaurants door heel Nederland. Tot nu toe is de schaal beperkt en worden alle burgers met de hand gemaakt door de neef van Sander die een eigen cateringbedrijf heeft. Maar daar komt verandering in, want we zijn in onderhandeling met grote retailers die de burger in hun assortiment willen opnemen.

Dat is gaaf! Wanneer gaat dat gebeuren?
Dat weet ik nog niet precies. De onderhandelingen zijn best intensief. Kijk: je kunt morgen een vegan burger op de markt brengen als je wilt. Maar dat is dan nog niet de burger die aan onze standaarden voldoet. We willen niet ‚dat-ene-stofje-dat-alles-aan-elkaar-bindt’ toevoegen. Of een houtvezelstof. En ook in het productieproces moeten we goed opletten, want zeewier is heel grillig. Het reageert direct op kou en warmte in de oceaan. Voor je het weet, is het snot. Je kunt ook niet zomaar met wilde zeewier gaan werken want daar kunnen  zeepokken op groeien. Dat zijn eigenlijk schelpdieren. En die willen we niet op de ingrediëntenlijst. Ik denk dat onze partners wel eens gek worden van onze op- en aanmerkingen. Maar we willen minimale concessies doen. Deze burger krijgt pas onze goedkeuring als hij helemaal klopt. Van ultiem duurzaam naar retailready is een vak apart. Gelukkig werken we met zeer deskundige partijen die ons hierbij adviseren.

Dutch Weed Burger op events

Dutch Weed Burger op events

En tot die tijd?
Blijft het onze missie om mensen te verleiden meer plantaardig te gaan eten. Om dit te doen gaan we een zeecontainer ombouwen tot pop up-restaurant, van waaruit we ons seaweed-menu kunnen serveren. De container wordt een showcase van het eten van de toekomst. Momenteel zitten we met verschillende partijen om tafel zitten om dit mega-plan te realiseren. De media pikken ons verhaal en onze aanpak goed op. Als ik wil kan ik de hele dag besteden aan het vertellen over onze ambities. En dat hoort bij missiewerk! We hebben een investeerder gevonden die vanaf het begin al vertrouwen in ons had en zei ‘go play’. We varen op een intuïtie. Werken niet te planmatig. Als je dat wel doet, raak je je flow kwijt. We zoeken nu vooral geld om daarmee een overstap te kunnen maken naar een meer professioneel bedrijf. Maar we don’t know. We grow as we go!

 

Leestips!

* Andere boeken van Lisette

Lisette in Luilekkerland
Veggie in Pumps
10WYS