Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Nov 11, 2016 in Community, Content, Inspiratie, Tips |

Kom uit je filterbubbel, leef je in!

Kom uit je filterbubbel, leef je in!

We vergeten het vaak… Ons echt inleven in een ander. De kolossale inschattingsfout die ‘tout le monde’ maakte over de Amerikaanse verkiezingen was daarvan best een pijnlijk bewijs. Ook ik zat ernaast. Verloor mezelf in wat ik hoopte. Had daardoor minder oog voor wat er eigenlijk speelde. Na de ontgoocheling kwam de grote vraag: ‘hoe heb ik dit kunnen missen?’.

Ik realiseer me dat ik in mijn eigen ‘filterbubbel’ zat. Dat is de bubbel waarin vooral (of alleen) het nieuws dat jij wilt horen nog op je tijdlijn en in je zoekresultaten verschijnt. Waarin je vooral luistert naar mensen die ongeveer hetzelfde denken als jij. Deze bubbel kan reuze handig zijn, maar kan dus ook tot mega misverstanden leiden. Je krijgt ‘instant bevestiging’ en levert daarvoor een breder perspectief in.

Vandaag herinnerde een simpel opruimklusje me aan mijn eigen lessen in empathie. Twee jaar geleden begon ik met de aanleg van een tijdschriftenbibliotheek. Ik nam een abonnement op tijdschriften voor de meest uiteenlopende doelgroepen. En las een tijdje óók bladen over onderwerpen die me (bijna) niet interesseren. Waarom? Om erachter te komen waarom een ander dit wel zou kunnen interesseren. Dit leek mij een superoefening om me te verplaatsen in doelgroepen. En het bleek inderdaad reuze inspirerend én verrijkend te zijn. Zo kon ik laatst aan een verbaasde gesprekspartner uitleggen dat men tot aan 1877 dacht dat er onder 550 meter diepte in zee geen leven mogelijk was, terwijl dit wel zo blijkt te zijn. Dit met dank aan een artikel in NewScientist dat ik kort daarvoor las. En hoewel dergelijke informatie daarna snel afdaalt in de wateren van mijn bewustzijn, wordt mijn inlevingsvermogen er rijkelijk door gevoed. Verplaatsen in de doelgroep geeft je een doorkijkje naar wat anderen interesseert, wat ze zoeken in het leven en hoe ze daarover geïnformeerd willen worden.

Nu is mijn tijdschriftenbibliotheek eindelijk opgeruimd en gerubriceerd…. Ik heb een indeling gemaakt die mij helpt om een onderwerp met meerdere brillen op te benaderen. Van zielzoekers, zinzoekers, genotzoekers, egozoekers tot glanszoekers, schoonheidszoekers, tegengeluid- en andere zoekers…. Heb ik daarmee mensen in hokjes gestopt? Ongetwijfeld! Maar de bubbel is een stuk ruimer dan voorheen en er staan een paar bubbels dicht bij elkaar zodat ik bijna nooit de ene kan aanraken zonder de andere te bewegen.

Mijn tip…. Moet jij namens je organisatie of bedrijf content maken, een merk laden of je verhaal uitdragen? Bedenk dan dat niet elke ontvanger informatie op dezelfde manier ‘verteert’. Sla de brug tussen jouw onderwerp en de beleefwereld van je doelgroep. Verdiep je en stem je boodschap, kanalen of rubriek af. Ik geef je een zeer grote kans dat je dan wél door de filterbubbel heen prikt!