Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Aug 30, 2015 in Content, Inspiratie |

Social Enterprise: Kromkommer

Social Enterprise: KromkommerDoor: Suzanne Duijndam
5 tot 10 procent van alle groente en fruit in Nederland wordt verspild wegens hun uiterlijk of overproductie. Te krom, te dik, te klein, maar ook te veel. Ook overproductie zorgt ervoor dat veel groente en fruit worden weggegooid. Dat is toch zonde! Aan de smaak ligt het niet en de rare komkommers of vreemde bananen zijn net zo vers als degene die je in de supermarkt koopt. En zeker net zo lekker. Voor Ineziatief had ik een gesprek met Chantal Engelen over Kromkommer en hun doel om verspilling van groente en fruit tegen te gaan in de hele voedselketen.

Wat doe je precies voor Kromkommer?
Ik ben samen met Jente en Lisanne een van de oprichtsters van Kromkommer. Ik houd me voornamelijk bezig met allerlei zaken die zich aan de voorkant afspelen, dus alles wat er komt kijken bij de marketing en sales, het vertellen van het verhaal, de verschillende campagnes. Maar ook met de ontwikkeling van de producten en de verpakkingen.

Gekke peper Fotocredits Van Zwol Fotografie

Gekke peper Fotocredits Van Zwol Fotografie

Hoe zijn jullie begonnen?
Jente en Lisanne studeerden samen. Voor een studievak kwamen zij in aanraking met hoeveel eten er eigenlijk wordt weggegooid. Met tassen gingen ze langs bij restaurants en supermarkten waar echt van alles was te vinden. Containers vol goede groente en fruit werden weggegooid bij de telers voordat ze überhaupt in de winkels lagen om allerlei redenen. Te veel paprika’s, een kromme komkommer, te kleine tomaten. En dat terwijl er met de smaak echt niets mis was. Daar zijn Jente en Lisanne mee aan de slag gegaan en zo is Kromkommer ontstaan.

Tegelijkertijd heb ik met een andere groep mensen Too Good To Waste opgericht, wat eigenlijk hetzelfde is als Kromkommer. We wilden producten maken van groente en fruit wat anders toch weggegooid zou worden. Ik kwam Lisanne en Jente overal tegen en omdat we beide hetzelfde deden hebben we besloten om Too Good To Waste en Kromkommer samen te voegen tot een initiatief.

Waar staan jullie voor?
Wij proberen de voedselverspilling tegen te gaan en dan specifiek de verspilling van groente en fruit. Vaak worden deze producten weggegooid omdat ze er anders uit zien of wegens een overschot. Ons doel is om deze producten te redden. Dat doen we op verschillende manieren, we maken er zelf producten van, maar willen ook anderen inspireren om producten die anders worden weggegooid te gebruiken. Door ons verhaal te vertellen hopen we dat meer mensen ons gaan volgen en zo geïnspireerd worden om minder voedsel te verspillen binnen hun eigen omgeving. Groente weggooien omdat ze er anders uitzien of omdat er teveel van zijn vinden we zonde.

We willen dit voor de hele keten doen. Het begin van de verspilling ligt bij de teler, maar ook bij de consumenten ligt ruimte voor verbetering, net als bij alle stappen die daar nog tussen liggen. Met de acties die we opzetten proberen we dus de hele keten te beïnvloeden. De telers met wie we samenwerken, maar ook de retailers die de producten in de schappen leggen en de consument die de producten uiteindelijk koopt.

lisanne, chantal, jente Fotocredits Annette Behrens

lisanne, chantal, jente Fotocredits Annette Behrens

Wat kan de consument precies doen tegen verspilling?
Het probleem is tweeledig. Aan de ene kant de gekke groente die weggegooid worden en aan de andere kant het overschot. Beide problemen vragen ook om een verschillende aanpak. Wat belangrijk is voor de consument is dat hij er zich van bewust is dat er een probleem is. Dat veel producten worden weggegooid, maar ook dat alles wat uit de natuur komt absoluut geen eenheidsworst is. Iets wat uit te natuur komt ziet er niet altijd perfect uit, maar de smaak wordt er echt niet minder van. Die bewustwording vinden wij belangrijk. 

Hoe was de introductie, stond de consument er al wel voor open?
We hebben nooit gemerkt dat de consument echt niets moest weten van raar uitziende groente en fruit. We zijn natuurlijk al best een tijdje bezig, niet per se als commerciële onderneming maar wel als initiatief. Op het moment dat wij de soep introduceerden kenden veel mensen ons al. Daarom was onze afzetmarkt er eigenlijk ook al wel. Onze 50 eerste verkooppunten zijn ook allemaal op ons afgestapt, daar hebben we zelf niets voor hoeven doen. Om direct al zo positief benaderd te worden is echt heel erg leuk!

Hartjes aardappel - Fotocredits Van Zwol Fotografie

Hartjes aardappel – Fotocredits Van Zwol Fotografie

Waar we ons mee onderscheiden is dat we een bepaald verhaal vertellen en dat ook op zo’n manier doen dat het mensen aanspreekt. We geloven niet in het wijzende vingertje en vertellen onze verhalen met een knipoog en zijn altijd positief. Daarom maken we ook bijna niet mee dat de consument er negatief tegenover staat, we krijgen hele positieve reacties. Minder verspillen kan ook leuk zijn!

Met welke projecten zijn jullie nu bezig?
Onze soep is ons verdienmodel. We hebben nu ongeveer 70 winkels waarin deze wordt verkocht. Het assortiment bestaat uit 4 soepen en we zijn druk bezig om dit uit te breiden. Dat is ook iets waar we ons dagelijks mee bezig houden. Verder doen we allerlei soorten campagnes. We hebben bijvoorbeeld een tijdje terug een pop-upstore gehad in Utrecht. Daar hebben we de eerste Gekke Groentewinkel van Nederland geopend waar gekke groentes te koop waren. Verder staan we dit jaar op Mysteryland met het Gekke Groente Museum waar we alle bezoekers kennis laten maken met gekke groente en laten genieten van onze soepen.

Ook doen we weer Het Bijna Waste Geweest Feest, een evenement waarbij bezoekers in de voorverkoop een Bijna Waste Geweest Tas kunnen kopen en deze op het event vullen met 5 kilo groente en fruit. Vorig jaar hebben we daarmee 6500 kilo groente en fruit gered die anders in de afvalbakken waren beland!

We vinden het belangrijk om de wereld te laten zien dat mensen voor evenementen en initiatieven als dit in de rij staan. De perceptie die er nu is, is achterhaald en consumenten staan absoluut open voor producten die niet in het perfecte plaatje passen. Als het verhaal maar op een goede manier wordt verteld.

Zijn jullie van plan om vaker pop-up-stores te openen?
De pop-up-store in Utrecht was bedoeld als eenmalig project om te laten zien dat de consument de gekke groentes en fruit echt wel willen kopen en eten. Dat is heel goed gelukt want het was echt een succes. Het leuke is dat we nu aanvragen krijgen door het hele land om nog een keer een store te openen in een leeg winkelpand. Daarom sluit ik het ook zeker niet uit. Ons doel is alleen niet om zelf een winkel te openen. Er zijn winkels die dat veel beter kunnen dan wij en we willen juist dat zij uiteindelijk de gekke groentes en fruit gaan verkopen. Dat is ons doel.

Overgebleven wortelen - fotocredits Van Zwol Fotografie

Overgebleven wortelen – fotocredits Van Zwol Fotografie

Hoe gaat het maken van de soep in zijn werking?
We weten van onze telers wanneer ze een overschot hebben, dat stemmen we altijd met ze af. Deze telers zijn onderdeel van onze Krommunity en kennen we ook persoonlijk. We weten dus altijd waar de producten vandaan komen. Deze groentes gaan rechtstreeks vanaf de teler naar de Soepfabriek, een fabriek die naast onze soep ook nog andere soepen maken. Zij maken er een soep van en vervolgens gaat deze soep naar het voorraadhuis vanuit waar de soep verkocht wordt.

Gaan er nog meer producten bijkomen?
Ja. We gaan sowieso het assortiment soepen nog uitbreiden, maar er zijn ook plannen om andere producten in de markt te zetten. We zijn daar nog heel druk mee bezig.

Wat zijn de toekomstplannen?
We willen graag ons assortiment uitbouwen. En we willen graag nog meer impact creëren en een grotere groep mensen bereiken. Daar hebben we wel iets meer schaal voor nodig. We gaan daarom de focus ook steeds meer leggen op het bereiken van mensen. Het doel is om groter te groeien en meer bewustzijn te creëren. Daarom blijven we ook verschillende campagnes doen.