Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on May 31, 2013 in Content, Inspiratie |

Inspiratiegesprek: Lampions enzo

Inspiratiegesprek: Lampions enzo

Zaken doen zonder verliezers

Tijdens een wereldreis belanden Harry van Vilsteren en zijn vrouw in het plaatsje Hoi An. Een plek die verlicht wordt door kleurige lampions. Net als alle bezoekers worden ze betoverd door de warmte en sfeer die de zijden vormen verspreiden. Waar andere toeristen hun bezoek afsluiten met foto’s en mooie herinneringen, begint bij Harry een lichtje te branden. Hoeveel gezinnen zouden er beter van worden als hij de lampions in Nederland zou verkopen (1)? Hij spreekt de maker en krijgt een idee. Nu, vijf jaar later, leven 7 gezinnen van zijn lampions en worden er jaarlijks meer dan 1000 exemplaren verkocht. In Europa én in Amerika. Lampionsenzo verstrekt de makers vooruitbetalingen, ontwikkelt Westerse varianten van de lampions en heeft een eigen werkplaats in Vietnam. Hoe heeft Harry dat gedaan?

Hoe kom je op het idee om lampions te gaan importeren?

Eigenlijk begon het met de behoefte om iets te betekenen voor anderen. Door mijn vele reizen op de wereld zag ik dat je heel veel kunt bereiken door zelf iets te doen. De lampions kwamen op mijn pad. Net als de makers ervan. Door een gesprek met hen én door het feit dat we de lampions zelf zo mooi vonden (en vinden) begonnen er allerlei tandwieltjes te draaien.

Waar begin je als je met zo’n idee loopt?

Ik ben begonnen met een paar lampions. Rode en witte, nog niet aangepast aan Westerse normen. Met deze voorbeelden kon ik uitvinden of de lampions hier een kans van slagen hadden. Ik heb ze aan veel mensen en bedrijven laten zien en ben zo op ideeën gekomen om de lampions beter te laten aansluiten op deze markt. Ik kwam erop uit dat we zélf de touwtjes in handen moesten nemen als het ging om productie, import en kredietverstrekking. Alleen door grip op de hele productieketen te krijgen, kon ik een constante kwaliteit garanderen en zou het product voldoen aan de eisen die de Westerse markt stelde (8).

Waren dat veel eisen?

Lampionnen lampionsenzoBest wel. Lampions zijn er in alle soorten en maten. Vaak zijn ze verlijmd met milieubelastende producten en variëren ze in kwaliteit, kleur en afwerking. Ik wilde een product neerzetten dat in alle opzichten verantwoord is. Een kwaliteitsproduct dat vooral voor styling wordt gebruikt. Dan moet zo’n lampion wel een consistente kwaliteit hebben en op tijd geleverd worden (9). We veranderden bijvoorbeeld de knoppen en stelden eisen aan de kleuren. Ook is het frame iets aangepast zodat er spaarlampen in kunnen. Verder sturen we op milieuvriendelijke productie.

Hoe krijg je zoiets voor elkaar?

Door de makers goed te betrekken bij de wensen. Natuurlijk is de productie duurder door dit soort eisen. Maar daar hoefden zij zich niet druk om te maken (11). Alle lampions die ik bestel worden vooruit betaald. De makers  lopen geen risico’s. Onze lampions zijn weliswaar iets duurder, maar als je ze ziet ben je verliefd. Omdat ze prachtig zijn én omdat ze je een goed gevoel geven. Dat heeft zich intussen bewezen. De vraag neemt nog steeds toe. Deze aanpak zorgt ervoor dat er geen prikkel is om snel en goedkoop te werken. De drive om kwaliteit te leveren heeft de overhand.

Is dat geen groot risico voor jezelf?

shop1301000.pictures.Banner vietnam

 

 

 

 

 

Aan de ene kant wel, omdat ik de voorfinanciering verzorg. Aan de andere kant is het product zo goed afgestemd op de behoefte dat de markt er open voor staat (9). De lampions verdienen zichzelf terug. Ik hoef er persoonlijk niet rijk van te worden. Doe dit naast mijn werk. Voor mij gaat het erom dat ik iets kan bijdragen en dat ik liever geld en energie steek in iets concreets dan in een goed doel waar ik zelf geen invloed op heb.

Had je al ervaring met verlichting of styling?

Nee dat niet (6). Ik ben in het dagelijks leven trainer Elektrotechniek en Veiligheid. Verder ben ik projectleider in de autoindustrie geweest. Lampionsenzo is voor mij in alle opzichten een uitdaging. Ik doe heel veel met behulp van mijn netwerk (4). Mijn zwager is bijvoorbeeld accountant en zoekt van alles voor ons uit. En ook de Kamer van Koophandel heeft ons heel goed geholpen met adviezen over importeren. Verder maak ik veel gebruik van de ‘wisdom of the crowd’. Er zijn veel mensen die kennis met je willen delen als je erom vraagt. Je komt via via met mensen in contact die met vergelijkbare plannen lopen en je leert van elkaar. Social media spelen daar ook een grote rol in.

Leveren social media ook extra verkopen op?

Wij denken van wel. We zijn vanaf het begin heel actief op Twitter. Monitoren daar onder andere onderwerpen als “vietnamees”, “bruiloft” en “lampions”. Door heel direct te reageren op mensen die hierover praten, hebben we zeker opdrachten gekregen. Ook bedrijven en (event)decorateurs weten ons dankzij social media goed te vinden. Dat komt doordat we een echt sfeerproduct leveren en er veel over praten (3).

Hoe zie je de toekomst van Lampionsenzo voor je?

Ik zou op den duur wat werkzaamheden willen uitbesteden. De logistiek bijvoorbeeld. Ons huis is een opslagplaats voor 1.000 lampions en we staan dagelijks pakketten in te pakken (5). Als we verder groeien komt er een punt dat we de logistiek uit moeten besteden. En dat zou best snel kunnen gaan, want we leveren sinds kort ook in Duitsland (7).

Is de groei oneindig?

Nee. Dat geloof ik niet. Het is een stylingproduct en in die zin trendgevoelig. Maar we willen niet persé de grootste zijn. Vooral het mooiste product blijven leveren. Volume is daarbij niet het belangrijkste. Een aardige marge voor iedereen vinden we belangrijker. We willen van de groei die we behalen, investeren in nieuwe ideeën. Zaken blijven doen zonder verliezers (2).

Heb je tot slot nog een tip voor andere initiatiefnemers?

Er moet zich een kans voordoen. Herken je moment als het daar is. Het gaat er niet om wat je niet doet. Het gaat erom wat je wel doet.

Ook bij in dit initiatief zijn er weer een paar heel duidelijke factoren te herkennen die volgens Ineziatief hebben bijdragen aan het succes. In de tekst zijn ze met cijfers aangegeven. Loop jij ook met mooie plannen? Bekijk dit lijstje dan eens. Hoe staat jouw idee ervoor?

1) Ondernemen vanuit visie en betrokkenheid
2) Verenigen van maatschappelijke en economische doelen
3) Uniek verhaal
4) Actief je netwerk benutten
5) Wil om hard te werken
6) Lef om iets onbekends te gaan doen
7) Karakter om door te zetten
8) Het eindproduct zelf willen bewaken
9) Sterke afstemming op de behoefte van de klant
10) Mensen die het moeten uitvoeren bij het product betrekken
11) Faciliteren van mensen die het werk doen