Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Jun 19, 2015 in Content, Inspiratie |

Social Enterprise: MYOMY Do Goods

Social Enterprise: MYOMY Do Goods

 

Duurzaam en bewust

In India

In India

Door: Suzanne Duijndam
Mode. Een onderwerp waar iedereen wel iets mee heeft. Zonder kleding gaat praktisch niemand de deur uit. Het is zo vanzelfsprekend, dat we er eigenlijk niet meer bij stilstaan. Made in Vietnam of made in China, maar in welke omstandigheden? Zeg eens eerlijk, weet jij altijd waar jouw favoriete paar laarzen vandaan komt of welke handen (of handjes?) hebben gewerkt aan het t-shirt dat je goedkoop kocht in een grote kledingwinkel? Op de labels staat niet vermeld of je shirt is gemaakt door kinderhandjes en of je laarzen zijn gemaakt met behulp van milieuschadelijke chemicaliën, dus hoe zou je er dan achter moeten komen?

Ik had een inspirerend gesprek met Marja Baas, oprichtster van MYOMY do goods. Duurzaam ondernemen, fairtrade produceren, de schade en schande van de leerlooierijen en de weg naar beter, veel beter! Leerlooien met aandacht voor mens, dier en natuur, dat is waar MYOMY voor staat.

Hoe is MYOMY ontstaan?
Voor MYOMY had ik een ander bedrijf, een uitgeverij van sponsored magazines, tijdschriften die je in opdracht maakt voor bedrijven. Dat heb ik op een gegeven moment verkocht. De kunst van het ondernemen heb ik vanuit mijn bedrijf geleerd, nu wilde ik graag iets doen wat ook de wereld ten goede zou komen. Toen ben ik begonnen met de voorganger van MYOMY, Goodforall. Ik vond dat het producten moesten zijn die iedereen kan gebruiken, maar wel een betere wereld tot gevolg moesten hebben. Omdat ik ook graag volume in mijn bedrijf wilde, ben ik begonnen met relatiegeschenken, cadeaus voor bedrijven. Het grootste deel van deze producten waren fairtrade, biologisch of bijvoorbeeld oplaadbaar. Het waren producten die mensen ook echt aan het denken zette.

Hoe is Goodforall MYOMY geworden?
Ik stuitte per toeval op iemand die naar fairtrade leerproductiecentra in India ging. Hij gaf aan te weinig werk te hebben voor de medewerkers in de werkplaats en daarom op zoek te zijn naar goede ideeën en goede modellen. We zijn toen de samenwerking aangegaan met de Design Academy en hebben ontwerpers uitgenodigd. Vanuit daar is My Paper Bag ontstaan, de bekendste tassencollectie van MYOMY.

Collectie MYOMY

Collectie MYOMY

 

Is dat ook het eerste product waarmee jullie live zijn gegaan?
Nee, we hadden daarvoor al in plaats van een kerstpakket een bon of coupon die medewerkers kregen van hun werkgevers. Met deze bon kon de medewerker een cadeau uitzoeken in een van de zes webwinkels die we hadden.

Waar staan jullie nu?
Onze visie is dat we de wereld iets goeds willen brengen. Een mooi product voor ons in het westen en een mooi leven voor mensen daar. En natuurlijk iets moois voor de aardbol. We koppelen Nederlands ontwerptalent aan fairtrade productie op plekken daar waar het hard nodig is. Zo krijgen de mensen die normaal weinig tot geen andere kansen hebben, eerlijk werk. We zijn in India begonnen. Dat is een behoorlijk groeiproces geweest. In de 7 jaar dat we hier werken hebben we heel veel met de mensen meegemaakt. We hebben mensen opgeleid en kwaliteitsprogramma’s geïmplementeerd. Hierdoor heeft ons team topproducten leren maken die in onze tassenwinkels heel goed verkopen. De fairtrade ervaring die er al was, hebben we uitgebouwd naar high end designproducten en ecologischer looien.

Hoe maak je leer ecologisch?
Het is een beetje een lastig onderwerp. Bij het leerlooien wordt veel gebruik gemaakt van chroom. Dit is slecht voor het milieu. De specialisten zijn het er nog niet over eens wat dan wel de beste en milieuvriendelijkste manier is. Ik ben bij MVO Nederland ook sectormanager Leer en samen met de hele leerindustrie zijn we bezig dit aan te pakken. Leer is een product waar echt alles aan fout kan zijn in de wereld. Veel mensen weten dat niet, want leer is wel een mooi natuurproduct. We hebben met MVO Nederland een wereldwijd onderzoek gedaan naar deze industrie en er komt echt heel veel ellende voor in de leerindustrie. Slavernij, kinderarbeid, het lozen van chemicaliën, ernstige vervuiling. Alles is nog erger dan ik voor ik begon vermoedde.

india productie

Productie in India

Voordat ik begon wist ik ook niet dat het zo erg gesteld is. We zijn druk bezig dit te verbeteren, ook in samenwerking met andere bedrijven. Dat brengt ook ons direct op het tweede land waar we actief in zijn, Mongolië. Mongolië heeft van oorsprong een sterke leerlooierij-industrie.Wat heel uniek is in het gebied waar we werken is de transparante keten. Elke huid kan precies getraceerd worden. Dit is een mooi begin. Als we hier ook de productie ecologischer kunnen maken, hebben we een uniek en verantwoord productiesysteem.
Hoe werkt dat systeem?
Met vouchers. De boeren leveren de huiden aan de leerlooierijen, maar als deze boeren aan China zouden leveren kunnen ze veel meer krijgen voor de huiden. De Mongoolse overheid stimuleert het looien van huiden van lokale herkomst door het geven van een premium(voucher) zodat de boeren toch genoeg geld krijgen voor de huiden en deze grondstof niet naar het buitenland verdwijnt. Het is en soort subsidie vanuit de overheid, zodat ze net zoveel voor hun leer krijgen als wanneer ze aan het buitenland zouden verkopen. Ze exporteerden hun ‘goud’. Dat hoeft nu niet meer, omdat ze zelf hoogwaardige kwaliteit kunnen maken. De inkomsten blijven in het land zelf. Door die vouchers kunnen we ook zien waar de huiden vandaan komen, net als dat de kopers ook kunnen zien hoe het leer geproduceerd is. Dit project doen we in samenwerking met een aantal andere Nederlandse bedrijven zoals Stahl Chemicals, dit is werelds grootste leverancier en de marktleider in de wereld van leerlooierijchemicaliën. Zij investeren in dit project om uiteindelijk toe te werken naar biologisch afbreekbare leer.

Tot nu toe werd er heel veel chroom gebruikt want dat maakt het leer mooi zacht en soepel, maar niemand heeft er eigenlijk een punt van gemaakt dat die chemicaliën bijvoorbeeld ook in het drinkwater terecht kunnen komen. Dat is nu anders.

Daar sta je als consument zijnde ook niet bij stil, dat het leer van jouw tas best veel leed met zich kan hebben meegebracht..
Dat gaat gelukkig veranderen. We zijn met veel initiatieven bezig om ook de mensen te leren wat voor proces er nu eigenlijk achter leer zit. We hebben in Nederland ontwerper Hans Ubbink gevraagd om de ideale jas, tas en schoen te ontwerpen, die in Mongolië gemaakt kan worden. Deze producten dragen het label ADUU MAL. Dat betekent letterlijk ‘de paarden en de rest van de kudde’. De huiden zijn afkomstig van dieren die met hun herders over de Mongoolse Hoogvlakte trekken. Ze lopen vrij over de steppen en worden alleen geslacht wanneer zij de winter van -50 graden niet zullen overleven. Het vlees wordt gebruikt voor de lokale consumptie op de steppen zelf. De huiden zijn dus echt een restproduct. Er worden zo’n 250.000 paardenhuiden niet gebruikt, dat is zonde. De herkomst van de producten is straks transparant. Er kan worden nagegaan waar iedere huid vandaan komt,  welke kudde aan de basis stond van het nieuwe product, dat dankzij de nieuwste looitechnieken ook nog eens heel duurzaam gelooid is.

Waarom zijn jullie anders dan andere modemerken?
Wij werken samen met Nederlandse ontwerpers omdat we vinden dat we heel veel talent hebben in Nederland. We proberen hier een mix in te vinden tussen jong talent en bekende ontwerpers. We maken echt mooie tassen die goed verkocht worden. Ons vertrekpunt is een betere wereld.  Als jij een tas bij ons koopt hoef jij je nooit schuldig te voelen dat je een leerproduct hebt gekocht. Je hebt juist een bijdrage geleverd aan fairtrade productie en de ontwikkeling van een duurzame leerindustrie.

We zijn echt gegroeid met de fairtrade productie. Het was eerst heel klein en had een andere kwaliteit. We zijn samen gegroeid naar een omvang en een kwaliteit die nodig is om een volwaardig high end merk te zijn. En daar zijn we echt heel erg blij mee.

MyoMy92920

Een van de tassen

Waar koop ik zo’n gave tas? 
Onze webshop is eigenlijk maar een klein onderdeel van alle fysieke plekken waar we onze tassen verkopen. We hebben meer dan 200 verkooppunten in Nederland, zo’n 50 in Australië en inmiddels zitten we ook in onder meer België, Duitsland, Scandinavië en Frankrijk.

Wat zijn jullie toekomstplannen?
We willen waar we nu mee bezig zijn graag uitbouwen, een nog sterker merk neerzetten. We willen mensen inspireren om na te denken over wat ze kopen. Daarbij willen we de mogelijkheid bieden om bij het kopen van een mooi kwaliteitsproduct ook een bijdrage te leveren aan een betere wereld.