Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Apr 4, 2015 in Community, Content |

De mammoet is niet voor niets uitgestorven…

De mammoet is niet voor niets uitgestorven…

Hier is het regiebedrijf!

 

Om waarde toe te voegen heb je allang geen groot kantoorpand en vast team meer nodig. Het is een kwestie van visie hebben, creatief denken, heel goed structureren, strak organiseren en de juiste connecties leggen. Dat is althans de mening van een klein groepje regiebedrijven waar ik afgelopen week een interessant gesprek mee heb gevoerd. Net als Ineziatief opereren zij vanuit een kleine krachtige kern en organiseren zij hun diensten en producten door zelfstandige professionals in te schakelen. Aanleiding van het gesprek is een onderzoek dat Ineziatief binnenkort met Kennispoort Zwolle opstart naar dit fenomeen. 

Wat is het
Ons ‘social era’ heeft een nieuw fenomeen voortgebracht: het regiebedrijf. Een nieuwe vorm van organiseren waarbij waardecreatie centraal staat. Regiebedrijven zijn in de kern vaak klein. En dat maakt ze wendbaar. Iets wat in deze snel veranderende wereld noodzakelijk is. Ze benaderen projecten vanuit de breedte en komen op oplossingen die net zo flexibel en vernieuwend zijn als zijzelf. Ze weten snel de kern boven te halen in vraagstukken. En structuur aan te brengen in processen die naar de oplossing leiden. Een regiebedrijf neemt de regie over een project. Per project is het regiebedrijf verantwoordelijk voor het resultaat en stelt op basis daarvan een team samen voor de uitvoering. Ze maken cross overs tussen disciplines en dat maakt dat ze met verrassende oplossingen komen voor soms complexe problemen.

Eigen ervaring
In mijn eigen projecten betrek ik soms bijvoorbeeld een kunstenaar bij de vraag. Die vertel ik alleen de essentie van het project. Ik laat hem met frisse blik naar het probleem kijken. Dit levert soms nieuwe inzichten op. En als dat niet het geval is, krijgt een project er een creatieve impuls van waardoor je op heel eigen wijze een proces kunt invullen. Ineziatief draait om de zoektocht naar het kernverhaal van een organisatie en de doorvertaling daarvan naar zowel het innerlijk als het uiterlijk van organisaties. Deze aanpak vraagt om een multidisciplinair en flexibel team. Want anders dan bij storytelling, waarbij je het verhaal vooral mooi vertelt, werkt Ineziatief toe naar manieren om het verhaal waar te maken. ‘Storydoing’ heet dat met een populair woord. Bij dit soort projecten komt ook het gedrag van de organisatie kijken. En de diensten en producten die zij levert. Ineziatief ziet een merk als kompas voor handelen én uitingen. Want mensen willen een beleving die aansluit bij de werkelijkheid. Naast woorden, ook zichtbare daden. Dankzij samenwerkingen met allerlei disciplines kan ik met het regiebedrijf dit soort projecten invullen. Is er een creatief nodig? Of juist een organisatie-expert? Een coach of een service designer? Een webontwikkelaar of een contentmarketeer? Voor Ineziatief  maakt dat niet uit. Als regisseur bewaak ik het verhaal en de congruentie daarvan met gedrag, diensten en producten. Met het juiste team vullen we de benodigde stappen in die leiden van woorden naar daden. Alleen door samen te werken kunnen we deze waarde toevoegen.

Wendbaar
De kracht van het regiebedrijf zit in een sterke regisseur en projectafhankelijke droomteams, die gevormd worden door (grotendeels) externe professionals. Per project of deeltaak mobiliseren regiebedrijven precies de juiste mensen. Zelf bewaken ze de hoofdlijnen en het concept. Zo vormen ze tanige, sterke projectorganisaties waarbij centrale regie en decentrale vrijheid hand in hand gaan. En daarmee is het regiebedrijf steeds vaker een onverwachte concurrent voor grotere organisaties.

Onderzoek
Kennispoort en Ineziatief signaleren dit fenomeen en gaan er onderzoek naar doen voor onze regio. Het onderzoek brengt in kaart wat precies de definitie is van het regiebedrijf.  Wat deze nieuwe vorm van organiseren zegt over onze economie. In welke branches regiebedrijven (het sterkst) vertegenwoordigd zijn. Welke kansen de organisatievorm biedt voor opdrachtgevers en starters. En tegen welke bedreigingen en problemen regiebedrijven aanlopen. Het onderzoek is bedoeld om meer kennis te krijgen over de verschillende manieren waarop regiebedrijven werken. Met die kennis kunnen we van elkaar leren en elkaar versterken.

Meedoen
Denk je dat jij een bedrijf hebt dat past binnen het profiel regiebedrijf? Of ken je een andere ondernemer die op deze manier zijn zaakjes organiseert? Doe dan actief mee aan dit onderzoek. Stuur me een berichtje als je er meer over wilt weten.