Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Mar 11, 2015 in Content, Inspiratie |

Social enterprise: Vandebron

Social enterprise: Vandebron

Heldere stroom


Hoe groen is groene stroom eigenlijk? Dat is de vraag die ging knagen toen ik Jaap Grolleman sprak. Eén van de drijvende krachten achter Vandebron, een jonge energiemaatschappij die alléén energie van duurzame Nederlandse leveranciers afneemt. En dat is dus iets anders dan de groene stroom die je bij veel ‘normale’ energiemaatschappijen kunt kopen. Ergens vermoedde ik al dat het niet kon kloppen. Dat je zomaar bij je gewone leverancier kon overschakelen op groene stroom. Wat koop je nou eigenlijk als je die stroom koopt? Ik kwam erachter dat het vaak een papieren illusie is. In veel gevallen koop je namelijk muisgrijze stroom waar een certificaat aan gekoppeld is. En dat certificaat staat voor de import van groene stroom uit het buitenland. Alleen: die stroom wordt dan weer nooit écht geïmporteerd. Begrijp jij het nog?! Ik niet. Wat ik wel weet, is dat je voor écht groene stroom het beste energie kunt afnemen die in Nederland is opgewekt. Ik had hierover een verhelderend gesprek met Jaap. En hij vertelde gelijk hoe Vandebron het allemaal regelt. Een super gaaf voorbeeld van social entrepreneurship. Lees zijn inspirerende verhaal.

team-everyoneWat is Vandebron?
Vandebron is een jonge energiemaatschappij die Nederlandse duurzame energieleveranciers koppelt aan afnemers. Het idee ontstond twee jaar geleden toen de initiatiefnemers zich afvroegen waarom je niet gewoon energie kon kopen van de boer met een windmolen op zijn land. Ze bedachten een business model dat ouderwetse energiebedrijven op termijn weleens overbodig zou kunnen maken.

Hoe ben jij betrokken bij Vandebron?
Ik was als conceptontwikkelaar en vormgever vroeger vooral bezig met het verkopen van dingen. Shampoo. Tandpasta. Niet bepaald producten waar je de wereld mee verandert. En dat terwijl er in mij een ‘wereldverbeteraar’ zat die eruit wilde. Ik denk dat ik daarom ook bij de initiatiefnemers langs ben gegaan toen ik hoorde over het -toen nog geheime- idee. Ik was gelijk verkocht en stapte in het project in plaats van een nieuwe baan als copywriter waar ik toen ook kon beginnen.

Wat sprak je zo aan in het idee?
Ik stond nooit echt stil bij energie. Energie is een abstract en uniform product. Je kunt niet zien wat voor stroom er uit je stopcontact loopt. En je ervaart geen ‘betere’ of ‘slechtere’ energie. Sinds ik bij Vandebron betrokken ben, weet ik dat er een boeiende wereld achter energie schuil gaat. Ik kwam erachter dat de productie van groene energie in Nederland niet echt toeneemt. Ondanks het energieakkoord waar mooie beloftes in worden gedaan. De afspraken zijn ruim geformuleerd en dat betekent dat energieleveranciers aan de ene kant nog steeds kolencentrales kunnen bouwen en dat ze die aan de andere kant kunnen compenseren met groene stroom-certificaten. Dit zijn certificaten die ze kopen voor in het buitenland opgewekte energie. Hierdoor neemt de hoeveelheid groene energie die ze leveren op papier toe. Op papier hebben we zo in Nederland 60% duurzame energie. In werkelijkheid wekken de energieproducenten 5% op. Dat klopt gewoon niet. De markt is echt rijp voor een nieuwkomer die de gevestigde orde uitdaagt.

Wat doet Vandebron anders?
Wij produceren zelf geen stroom, maar koppelen groene producenten aan afnemers. De producenten bepalen zelf voor welke prijs ze hun stroom kwijt willen. Consumenten kunnen op onze site een producent kiezen. Dat heeft een paar voordelen. Ten eerste kun je bewust kiezen voor het soort stroom (wind, zon of biomassa). En je kunt makkelijk prijzen vergelijken. Ons verdienmodel is ook anders dan dat van de meeste energiebedrijven. Wij verdienen niet aan het verbruik van energie. Wij vragen alleen een maandbedrag voor onze dienstverlening. Vergelijk dit met het vastrecht dat je normaal betaalt. Méér energie verkopen is voor ons dus niet lonend. Liever minder, want dan kunnen we meer klanten op een groene bron aansluiten. Dat is precies de prikkel die we in ons bedrijf willen. Méér mensen aan de groene stroom. En niet méér energie verkopen aan dezelfde mensen.

37599ddb-5481-486d-a7d1-1aec8cf183c3Hoe komt die stroom dan via de boer bij afnemers?
De levering gaat via het algemene net. Er komt geen draad tussen de windmolen en de huizen van onze klanten. We maken gebruik van de infrastructuur die er is. De boer levert aan het net waar de stroom al vanaf komt. Vandebron zorgt voor de financiële en administratieve koppeling. Dus dat de stroom die iemand inkoopt door de producent van zijn keuze geleverd wordt aan het net en dat het geld ook naar die producent gaat. Dit garanderen we.


Ik zou me afvragen of ik dan wel altijd stroom zou hebben…
Die zorg horen we vaker. En logisch ook. Energie is een basisbehoefte. Je wil geen twijfel hebben of het er wel of niet is. Dat is ook niet nodig. Want er is genoeg aanbod. Vandebron is erg populair bij onafhankelijke producenten. Dus als er meer bronnen nodig zijn om aan de vraag te voldoen, kunnen we nieuwe producenten aansluiten. Er is een wachtrij van 100 producenten op dit moment. In totaal is er in Nederland genoeg stroom voor 1 miljoen huishoudens. En de verwachting is dat dit naar 3 miljoen gaat groeien de komende jaren. Producenten zien goede verdienmogelijkheden en de meeste vinden het leuk om met hun afnemers in contact te komen. Er ontstaat als het ware een community per producent. Energie wordt er minder abstract van.

Hoe ziet de toekomst er uit?
zonnecollectiefWe hebben zojuist het Zonnecollectief gelanceerd. Dat is een soort bundel van alle huishoudens met zonnepanelen die meer produceren dan ze zelf verbruiken. Meestal wekken ze zelf niet genoeg op voor nog een ander huishouden, maar samen doen ze dat wel. We hebben zo’n 50 huishoudens die voor 35 anderen leveren. Een soort virtual power plant dus. Het werkt ongeveer hetzelfde als met de andere producenten op de site: de huishoudens ontvangen 100% van de stroomprijs die de afnemers betalen, zo willen we ervoor zorgen dat het wel loont om meer op te wekken dan je zelf verbruikt. En dat mensen daarmee hun hele dak vol leggen met zonnepanelen.

In de toekomst zien we ook wel voor ons dat iedereen een energiebron is, echt op zichzelf. Verder ontwikkelt de technologie om energie op te wekken zich razendsnel. In tegenstelling tot andere leveranciers hebben we zelf geen opwekcapaciteit, of belang bij het verkopen van meer energie, dus kunnen we veel beter en sneller met al die veranderingen omgaan. In die zin hebben we altijd hetzelfde belang als de klant (en het klimaat).

Heb jij échte groene stroom?
Bijna 3 miljoen Nederlandse huishoudens hebben groene stroom. Omdat we in Nederland niet voldoende groene stroom produceren, moet de rest ergens anders vandaan komen. Op papier importeren we groene stroom via certificaten. Maar er wordt in werkelijkheid vrijwel geen kilowattuur stroom geïmporteerd naar Nederland. Veel Nederlandse gezinnen krijgen dus stroom die alleen op papier groen is. Maar er is geen extra windmolen of zonnepaneel voor neergezet.

Kies daarom voor échte groene stroom : groene stroom die zoveel mogelijk in Nederland is opgewekt. Op deze site kun je de check doen!